Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bialy
    Rider
    • 2009
    • 306

Dziś zająłem się Oktusią... jakieś 5h mi to zajęło, ale po kolei...

- mycie wstępne na bezdotykowej (za 3zł wraz z płukaniem )
    - mycie właściwe u taty na wsi wczoraj + próba glinkowania
    Jako, że było zimno wczoraj więcej nie zrobiłem, no i dzień się kończył resztę przełożyłem na dziś u siebie
    - spryskanie miejsc gdzie było wyjątkowo dużo asfaltu środkiem na bazie nafty (takie cudo które sprzedaję, ponoć niegroźne dla lakieru, w każdym razie skuteczne)
    - glinka
    - próba pasty Scholl S17 (na kilku elementach)
    - Liquid Gold Nielsena - wg mnie efekt super (lakier gładki jak pupa niemowlęcia, bardzo zadowolony z efektu), nakładałem padem z mikrofiby i trochę dużo poszło LG, i może też trochę za grubo nałożyłem
    - Gold Plus Nielsena - wzmocnił efekt Liquid Gold dając lepsze odbicie
    - Super a Sheen - plastiki wcześniej dostały trochę Liquid Gold i się zrobiły czarne (może też da rade to stosować na nie ) bardzo ładnie się rozprowadza, uwydatnia kolor, i nie brudzi lakieru
    - Finesse - czyszczenie wnętrza zrobione trochę po łebku bo się ściemniało, plastiki nie były zbytnio brudne jedynie przykurzone. Ładnie pachnie i rozprowadza się, 1l wystarczy spokojnie na kilka lat
    - Briliance (do opon) - trochę śmierdzi, łatwo się nakłada, co do efektu zobaczę jutro i po małej trasie jak się będzie zachowywać

Do mycia użyłem rękawicy niebieskiej od Sebki i jestem zadowolony.

Podsumowując, wydałem łącznie 400zł na środki i akcesoria, ale jestem zadowolony, bo opakowania 1l wystarczą na długo, glinka 200g również. Za tę kwotę myślę, że miałbym nieco uboższy zestaw Megsa, jednak za ładne opakowania nie mam zamiaru płacić, bo dużo lepszego efektu na pewno nie będzie.

Jestem bardzo zadowolony

PS. Spróbuję zrobić jutro jakieś zdjęcia, ale telefonem to pewnie lipnie wyjdą, przed akcją nie mam, ale autko nie wyglądało dobrze...

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez Bialy
      Liquid Gold Nielsena - wg mnie efekt super (lakier gładki jak pupa niemowlęcia
      Gładkośc lakieru, to bardzij zasługa glinki która oczyszcza lakier z nieczystości.
      Czarny Elegance

Komentarz

• Marx
        Elegance
        • 2009
        • 865

zpluta, jak widac polroczna trwalosc Collinite to sciema.
        Bialy, ja myje samochod za 3zl. Za 2 zl wstepne splukanie, potem mycie reczne z wiaderka, za 1zl splukanie

Komentarz

• Bialy
          Rider
          • 2009
          • 306

Big... właśnie nie, po glince owszem był czysty i w ogóle ale po nałożeniu LQ ręka sama po prostu sunęła po lakierze

Komentarz

• GRUBEER
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 936
            • Volkswagen

Zamieszczone przez Bialy
            - Liquid Gold Nielsena - wg mnie efekt super (lakier gładki jak pupa niemowlęcia, bardzo zadowolony z efektu), nakładałem padem z mikrofiby i trochę dużo poszło LG, i może też trochę za grubo nałożyłem
            To jest pasta lekko ścierna tego się nie nakłada tylko rozciera i trze aż "piszczy" żeby "zebrać" bród z lakieru najlepiej jakimś padem z gąbki bo te z mikrofibry właśnie są nie wdzięczne pochłaniają dużo środka

Bialy, jesteś pierwszym co się wiosny nie może doczekać

[ Dodano: Sro 24 Lut, 10 16:54 ]
            Zamieszczone przez Big
            Gładkośc lakieru, to bardzij zasługa glinki która oczyszcza lakier z nieczystości.
            Glinka czyści pory lakieru, a każda pasta ścierna wygładza lakier (ścina górki na lakierze, równa go) i to bardziej jest zasługa gładkości lakieru ale.... po porządnym oczyszczeniu lakieru dobra glinka efekt "śliskości / gładkości" tez jest dobrze wyczuwalny.
            Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
            Gejsza 6

Komentarz

• Jarek_wawa
              Rider
              • 2009
              • 283

No ja wreszcie miałem dzisiaj chwile i pogoda sprzyjała więc zająłem się skodą.
              Testowałem TAR&GLUE - jest ok, dobrze działa tylko szybko się ulatnia, trzeba sporo go lać i szybko działać.

A jak Wy MANIACY, kto się oparł pogodzie ? :diabelski_usmiech

Komentarz

• GRUBEER
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2007
                • 936
                • Volkswagen

Zamieszczone przez Jarek_wawa
                Testowałem TAR&GLUE - jest ok, dobrze działa tylko szybko się ulatnia, trzeba sporo go lać i szybko działać.

jesteś pewien ????

My jak go testowaliśmy było wszystko ok, a nawet lepiej bo po myciu jak się znalazła jakaś plamka asfaltu/smoły schodziła pod paznokciem bez śladu.

Nanosiliśmy jakimś spryskiwaczem środek do polowy drzwi samochodu czekaliśmy chwilkę i spłukaliśmy na szybko bez przesady (gdzie nie gdzie jeszcze zostawał środek ) później zrobiliśmy właściwe mycie z gąbką / rękawicą i była rewelka :szeroki_usmiech
                Jarek_wawa, pamiętaj ze takie środki nanosimy na brudny samochód żeby środek działał bezpośrednio na brud :twisted:
                Gejsza 6

Komentarz

• tdi122
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 127

A jak Wy MANIACY, kto się oparł pogodzie ? :diabelski_usmiech
                  No ja nie wytrzymałem i wypucowałem brudasa :P
                  Przez dwa dni piątek i sobotę walczyłem z lakierem czyli mycie, glinka, UC i potem Srp a na koniec Autoglym EGP i po 24h Poorboy's Natty's Paste Wax Red :szeroki_usmiech
                  Wybaczcie że opony nie nabłyszczone ale nie było czasu :cry:

Stan przed:

i po

Więcej fot jak wyjdzie słońce :wink:

Komentarz

• Jarek_wawa
                    Rider
                    • 2009
                    • 283

Zamieszczone przez GRUBEER

jesteś pewien ????

My jak go testowaliśmy było wszystko ok, a nawet lepiej bo po myciu jak się znalazła jakaś plamka asfaltu/smoły schodziła pod paznokciem bez śladu.

Nanosiliśmy jakimś spryskiwaczem środek do polowy drzwi samochodu czekaliśmy chwilkę i spłukaliśmy na szybko bez przesady (gdzie nie gdzie jeszcze zostawał środek ) później zrobiliśmy właściwe mycie z gąbką / rękawicą i była rewelka :szeroki_usmiech
                    Jarek_wawa, pamiętaj ze takie środki nanosimy na brudny samochód żeby środek działał bezpośrednio na brud :twisted:
                    Ja nanosiłem na szmatkę i tą szmatka szorowałem kropki.
                    Robiłem to na samochodzie po myciu, bo przed to żadnej bym nie znalazł :P

Komentarz

• GRUBEER
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 936
                      • Volkswagen

Ja nanosiłem na szmatkę i tą szmatka szorowałem kropki.
                      to więcej w szmatce zostawało następnym razem pewnie nie tak prędko zrób naszym sposobem choć łatają DZIURY po zimie :evil: ubijanie świeżego asfaltu jak bogatsza firma to łopatą a jak budżetówka to gumowcem :twisted: .

A tak nawiasem mówiąc muszę się Sebcia zapytać jak on to robił bo jakoś mi się kojarzy ze on to chyba zostawiał nie spłukiwał tylko później zmywał to razem przy myciu ale nie jestem teraz pewien zobaczymy może Seba się wypowie sam :|

tdi122, no chłopie pięknie to wyszło w kwietniu będę we Wrocku możne się jakoś spikniemy jak będzie czas pogadamy :twisted:

[ Dodano: Nie 28 Lut, 10 21:39 ]
                      Zamieszczone przez tdi122
                      Wybaczcie że opony nie nabłyszczone ale nie było czasu
                      Nie wybaczamy popsuty cały efekt :twisted:
                      Gejsza 6

Komentarz

• mecholl
                        L&K
                        • 2008
                        • 1006

GRUBEER, pytałem ostatnio Sebastiana jak postępować z TAR&GLUE. Nanieść na samochód < za pomocą opryskiwacza lub jakiegoś innego urządzenia rozpylającego > odczekać 5 minut i wszystko spłukać.
                        Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• Maru 123
                          RS
                          • 2008
                          • 4660

ja jestem bardzo zadowolony z tar and glue- myję auto , potem rozpylam specyfik na aucie i po kilku chwilach są takie efekty:

[ Dodano: Nie 28 Lut, 10 22:58 ]
                          tdi122, nieżle wyszło jak na hand made
                          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• mecholl
                            L&K
                            • 2008
                            • 1006

Zamieszczone przez Maru 123
                            ja jestem bardzo zadowolony z tar and glue- myję auto , potem rozpylam specyfik na aucie i po kilku chwilach są takie efekty:
                            dodam, że Sebastian zaleca pryskać środek na suchy, brudny samochód. Wtedy lepiej działa.
                            Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• Maru 123
                              RS
                              • 2008
                              • 4660

ja psikam na suchy czysty i też nie ma problemów potem wycieram szmatką i jeszcze raz spłukuje i wyciewram do sucha i jest cacy
                              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• GRUBEER
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 936
                                • Volkswagen

No to co :twisted: uznajemy Igrzyska Detailerow za OTWARTE :!: :!: :!: :twisted:
                                Gejsza 6

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez GRUBEER
                                  No to co :twisted: uznajemy Igrzyska Detailerow za OTWARTE :!: :!: :!: :twisted:
                                  hehe, jak się ucieszył :szeroki_usmiech :wink:
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• GRUBEER
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 936
                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez szkoda
                                    hehe, jak się ucieszył
                                    :twisted: Pawełku no nic nie poradze ze kocham to robic :smokedevil
                                    Gejsza 6

Komentarz

• Deco
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 612

tdi122, Srp i EGP Autoglym RULEZZ.

Polecam jeszcze tą pastę do szyb Autoglym Glass Polish bo jest rewelacyjna.

No to jest nas już 2 autoglymowych maniaków

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez Deco
                                        Deco, powiedz coś więcej w tym temacie, bo nie znam zupełnie produktu a wydaje się być ciekawy
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• Deco
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 612

Big, na 36 stronie masz mój opis walki z zestawem Autoglym, tam też są zdjęcia przed i po użyciu Autoglym Car Glass Polish

a tu strona producenta z filmikiem:

Discover a wide range of premium car shampoo, snow foams, polish and wax designed and manufactured in the UK since 1965. Shop Autoglym Official online today.

tdi122 jeśli możesz to powiedz gdzie kupowałeś produkty Autoglym??

Komentarz

• tdi122
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 127

GRUBEER, Maru 123,
                                            Deco, u tego użytkownika na kosmetyka aut jest coś o rabatach :wink:
                                            Zamieszczone przez Deco
                                            też kupiłem

Komentarz

• Deco
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 612

tdi122, Ja jak będę kupował to i tak pewnie z Anglii bo ceny nawet po rabatach niektórych produktów nie są do przyjęcia np. EGP na http://www.amazon.co.uk/ za 325 ml to wydatek 6,30 funta a na Alledrogo 69 zł. Dziwne jest to, że niektóre produkty nie odbiegają tak drastycznie od cen angielskich.

Edit:

Panowie jak to jest z tym nakładaniem wosku na sealant? Ma to jakiś sens?

Komentarz

• Bialy
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 306

Zrobiłem dziś na szybko fotki kropelkowania, ponieważ dzisiaj nieco padało 6 dni od aplikacji Gold Plus w tym jedno płukanie wodą na bezdotykowej (po wizycie u taty autko po dach w błocie bo się zakopałem i nieco buksowałem kołami :szeroki_usmiech ) i dziś również okazyjnie opłukane

Komentarz

• tdi122
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 127

Zamieszczone przez Deco
                                                  Panowie jak to jest z tym nakładaniem wosku na sealant? Ma to jakiś sens?
                                                  pewnie ma :wink: Ja zauważyłem że po salantcie lakier wygląda fajnie ale kolor wydaję się jakby rozjaśniony a po nałożeniu NATTY'S RED przyciemnił się i zyskał większą głębie Ja na swoim lakierze zobaczyłem dość sporą różnicę :szeroki_usmiech
                                                  Tylko trzeba pamiętać żę trzeba między jednym a drugim trzeba odczekać minimum 24h :wink:

Bialy, no ładnie to wygląda

Komentarz

• Deco
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 612

tdi122, ten NATTY'S RED jest do wszystkich kolorów? Bo blue z tego co pamiętam to jest do ciemnych.

Komentarz

Pracuję...